Traži se gašenje TE Morava

17:13 27. 10. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Sekretarijat Evropske energetske zajednice pokrenuo je postupak protiv Srbije zbog kršenja Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje u slučaju termoelektrane (TE) "Morava" u Svilajncu, koja nastavlja da radi uprkos isteku ograničenog veka trajanja, objavila je danas televizija N1.

Prema planu na koji se obavezala Srbija, TE "Morava" je posle 1. januara 2018. godine smela da radi 20.000 sati, a posle toga trebalo je da usledi njeno zatvaranje ili prebacivanje na druge energente.

Kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice, takva postrojenja mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama, što nije slučaj za TE "Morava", koja je 2022. godine „dostigla kraj ograničenog životnog veka".

Tim povodom Sekretarijat zajednice je uputio pismo u vezi sa kršenjem Direktive.

"Morava“ je izgrađena 1969. godine, koristi otpadni ugalj iz podzemne eksploatacije, a poseduje blok instalisane snage 125 megavata, koji je prošle godine proizveo 560 gigavat časova, ili 1,8 odsto ukupne proizvodnje Elektroprivrede Srbije.

U planu EPS, pod nazivom "Zeleni put", najavljeno je da je namera da se od 2025. do 2035. godine u termoelektranama ugasi 10 blokova, ukupne snage 1.094 megavata.

To bi trebalo da znači prestanak rada TE "Morava", "Kolubara A "i "Kostolac A" , a nastavak rada sa smanjenim kapacitetom "Nikola Tesla A". (kraj) is/dal/mk

Share: