Šolc: Pregovori nisu propali

17:08 27. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danasa, po završetku Samita Evropske unije (EU), da je njegov utisak da pregovori sa Kosovom i Srbijom u Briselu nisu propali, jer su obe strane iskazale spremnost za sprovođenje dogovora.

Šolc je na konferenciji za novinare naglasio da su i kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekli da će dogovori biti sprovedeni, prenosi Kosovo onlajn.

"U ovoj zaista sumornoj situaciji mogli smo da postignemo napredak. Ne delim vašu ocenu da su pregovori propali. Ako napravimo političku procenu, verujem da možete da se složite sa mnom", rekao je Šolc.

"Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mere iz dokumenata koje smo izradili - Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanja ZSO. To je jasno rečeno i to je ispravan korak", odgovorio je Šolc na konstataciju novinara da su pregovori propali.

"Ovo nije stvar u kojoj na kraju može da se govori o tome ko ima najviše poena, već se radi o stvaranju mirne budućnosti za građane na Kosovu i u Srbiji", kazao je Šolc, dodajući da i Kosovo i Srbija žele u EU, a i Unija želi da se to ostvari.

Šolc je naglasio da je za to potrebno da Kosovo i Srbija postanu najbolji susedi, što može uspeti samo ako lideri to sebi postave kao prioritet. (kraj) is/ivt/mk

Share: