Očekujemo brz dogovor

19:08 27. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačka Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni poručili su danas u zajedničkoj izjavi da očekuju da Srbija i Kosovo ispune svoje obaveze u implementaciji Sporazuma o normalizaciji odnosa, koja podrazumeva da Kosovo formira Zajednicu srpskih opština.

"Pozdravljamo angažovanje dve strane u razgovorima u četvrtak u Briselu. Uzimamo u obzir komentare lidera Kosova i Srbije na Evropski statut za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i iskazanu spremnost za njegovo sprovođenje", stoji u izjavi koju je objavila nemačka vlada, prenosi Kosovo onlajn.

Troje evropskih lidera navode i da predstavljeni nacrt statuta ZSO, koji u potpunosti podržavaju, predviđa moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, u okviru parametara definisanih od obe strane.

"Stoga još jednom naglašavamo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze i implementiraju Sporazum o putu normalizacije. Implementacija bi trebalo da napreduje od obe strane, koje ispunjavaju obaveze paralelno, korak po korak, na osnovu principa da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile", poručuju Makron, Šolc i Meloni.

Sada bi, ističu, fokus trebalo da bude na napredovanju do pune implementacije Sporazuma, bez preduslova ili odlaganja.

"Da bismo brzo napredovali u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kako je propisano nacrtom Statuta, a Srbiju da isporuči ono što je u vezi sa de fakto priznanjem. Formalnosti, uključujući i usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zato očekuju da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu koji vodi Evropska unija.

"U odsustvo napretka u normalizaciji odnosa, obe strane rizikuju da izgube važne prilike", upozorili su Makron, Šolc i Meloni. (kraj) is/mk

Share: