Produžene granične kontrole

22:45 27. 10. 2023. FoNet

LJUBLJANA - Vlada Slovenije danas je produžila graničnu kontrolu sa Hrvatskom i Mađarskom do 19. novembra i navela da će, kao i do sada, ona biti usmerena na prevenciju terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, objavila je agancija STA.

Slovenija je prošle subote uvela graničnu kontrolu, nakon odluke Italije da uvede kontrolu na slovenačkoj granici. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju kontrole navela pretnje javnom redu i bezbednosti EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini i sprečavanje terorizma.

Slovenački premijer Robert Golov u četvrtak je u Briselu izrazio očekivanje da će Italija do Božića ukinuti granične kontrole, pa će nakon toga i Slovenija to moći da uradi na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom. U Rimu su, međutim, već najavili da se može očekivati ​​da će kontrole trajati celu zimu, ali vlada to još nije potvrdila, prenosi Hina.

Ministri unutrašnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske narednog četvrtka će u Trstu razgovarati o uvođenju kontrole i o tome kako smanjiti uticaj koji to ima na građane te tri zemalje koji svakodnevno prelaze granicu. (kraj) is/mk

Share: