Poseta Zapadnom Balkanu

14:50 29. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetom Severnoj Makedoniji večeras počinje četvorodnevnu turneju na Zapadnom Balkanu, kako bi predstavila detalje Plana Evropske unije za rast regiona.

Kako je ranije saopštila Evropska komisija, Ursula fon der Lajen će u Skoplju večeras razgovarati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a u ponedeljak ujutru sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Iz Skoplja će otputovati u Prištinu, gde će imati sastanak sa predsednikom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

U utorak će u Podgorici Ursula fon der Lajen razgovarati sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a tokom popodneva stiže u Beograd, gde će imati sastanak sa šefom države Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Posetu Zapadnom Balkanu Ursula fon der Lajen završava u Sarajevu, gde će razgovarati sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba - integracija u zajedničko tržište, dublja regionalna ekonomska saradnja, ubrzanje temeljnih reformi i veća finansijska podrška pre članstva. (kraj) vbr/ivt/def/bdr

Share: