Uskoro poziv pregovaračima

08:40 30. 10. 2023. FoNet | Desk FoNeta

BRISEL - Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je da Beograd i Priština moraju paralelno da sprovode dogovorene sporazume, bez odlaganja i uslova, i najavio da će uskoro pozvati glavne pregovarače u Brisel da razgovaraju o narednim koracima.

Lajčak je u objavi na Fejsbuku naveo da su se planirani kratki sastanci evropskih lidera sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbnom Kurtijem u Briselu, pretvorili u duge odvojene pregovore.

"Pozdravljam što su oba lidera pokazala spremnost da implementiraju sporazum, iako se nisu dogovorili o modalitetima", istakao je Lajčak.

Kako je objasnio, imali su komentare i pitanja na evropski predlog statuta za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Lajčak se nada da ćemo u narednim nedeljama moći da budu razjašnjena otvorena pitanja i nedoumice.

Lajčak ističe da Statut ZSO predlaže moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima i ne prelazi crvene linije strana koje su prethodno definisane, ali da to nije jedini element koji treba implementirati.

Prema njegovim rečima, "Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se dogovorili".

Kako prenosi Kosovo onlajn, on smatra da bi fokus sada trebalo da bude unapređenje implementacije Sporazuma, bez preduslova ili odlaganja.

Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima, zaključio je Lajčak. (kraj) def/bdr

Share: