Članstvo u fazama

11:43 05. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska unija (EU) neće biti kompletna bez Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je FoNetu zamenik izvršnog direktora Evropskog liberalnog foruma (ELF) Antonios Nestoras, ali je ukazao da sadašnji proces proširenja ne funkcioniše, zbog čega ELF predlaže pristupanje država kandidata u fazama.

Nestoras, koji boravi u Beogradu, objašnjava da proces proširenja EU ne funkcioniše kako su se svi nadali, ne samo zato što kandidati nisu uradili sve što je potrebno, već zato što je i u samoj EU taj proces neefikasan.

Proces je potrebno prilagoditi tako da bude efikasniji i zbog nove gepolotičke realnosti koju vidimo, ne samo u Ukrajini i zemljama Istočnog partnerstva, već i u ovom regionu, ukazao je Nestoras.

Naša glavna poruka je da verujemo da EU nije kompletna bez Srbije i zemalja Zapadnog Balkana i njihove pune integracije, naglasio je on, ističući da bi Srbija trebalo da bude zemlja koja će da predvodi taj proces.

Potrebno nam je da Srbija bude šampion evropskih integracija, izjavio je Nestoras, koji sa "velikom tugom u srcu" kaže da ona zaostaje, dok neke druge zemlje, poput Albanije, napreduju brže.

Verujem da su Srbi Evropljani. Ja sam Evropljanin, Grk i prijatelj srpskog naroda i voleo bih da vas vidim što pre u evropskoj porodici naroda, dodao je, Nestoras.

On uzroke za zaostajanje Srbije u tom procesu vidi kao miks faktora i problema, ali i činjenicu da EU nije atraktivna kao što je bila nekad i pojavu konkurencije u vidu Rusije i Kine.

Prema rečima Nestorasa, ELF promoviše novi koncept koji se naziva integracija u fazama.

Kako je objasnio, to podrazumeva da se zemlja kandidat, kada ispregovara neka poglavlja i učini napredak u određenim sektorima, postepeno integriše u sistem EU u tim oblastima, ali bez punopravnog članstva. objasnio je Nestoras.

Radimo i gradimo podršku unutar EU za takvu politiku, ali to radimo simultano i sa zemljama kandidatima, naglasio je on i ocenio da se u tome i razlika u odnosu na postojeći sistem proširenja.

Ne želimo da razmatramo taj plan i kandidatima potom kažemo - ovo treba da ispunite. Tražimo rešenja koja bi bila kreirana prema svakoj zemlji posebno , jer to je i bio problem. Imamo jedno resenje za sve, a svaka zemlja je drugačija i to se mora uzeti u obzir, predočio je Nestoras.

Povodom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija koji će biti objavljen naredne nedelje, Nestoras je rekao da ne može da zna kakav će biti ove godine, ali je podsetio da su izveštaji prethodnih godina pokazivali da se isti problemi i preporuke ponavljaju.

Ne vidim napredak u proteklih šest, sedam godina i nisam uveren da će ove godine biti drugačije. To je samo po sebi indikator i znak da nesto nije u redu, predočio je Nestoras.

Upitan o odnosima Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa, on je naglasio da razume da je to težak i komplikovan problem.

Nestoras priznaje da nije ekspert za istoriju tog pitanja, ali sa uverenjem kaže: "Ako je Kosovo problem, onda je EU rešenje".

Prema njegovom objašnjenju, u slučaju pristupanja po fazama, to bi značilo da Srbija postaje sve više integrisana u EU, bez punopravnog članstva, a onda ne bi bilo potrebe za formalnim priznanjem Kosova u ranoj fazi integracija.

Kada Srbija postane integrisanija i bude prva od zapadnobalkanske šestorke koja će biti deo EU, Nestoras veruje da će se taj problem rešiti sam po sebi.

On veruje da unutar EU taj idealni balans i način življenja zajedno može biti dostignut.

Govoreći o izborima koji čekaju Srbiju, Nestoras je istakao da je to odlična prilika da se iznesu nove ideje, predlozi da se uradi nešto novo i dobro.

Sada je dobro vreme, koje naravno može biti i izgubljeno ako ništa ne učinimo, ali je to otvoren prozor i prilika da se uradi nešto dobro, zaključio je Nestoras. (kraj) zvs/ivt/bdr

Share: