Veća pomoć za Zapadni Balkan

17:06 07. 11. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je danas da će utrostručiti savetodavnu pomoć za Zapadni Balkan i potencijalno za Tursku, zahvaljujući sporazumu koji su EIB i Evropska komisija objavile u Briselu na godišnjem sastanku učesnika programa JASPERS.

Kako se navodi, podrška će se realizovati u okviru zajedničkog programa "Zajednička pomoć za podršku projektima u evropskim regionima" - JASPERS, uz do sada najveći budžet za tehničku pomoć u iznosu do 20 miliona evra za narednih šest godina i povećane timove stručnjaka.

Potpredsednica EIB Tereza Červinska rekla je da se sporazumom EIB i Evropske komisje obezbeđuju rekordno visoki resursi za podršku zemljama u procesu proširenja EU, kroz pomoć za pripremu ključnih strategija, planova i investicija, uz istovremeno jačanje lokalnih kapaciteta za pripremu i sprovođenje projekata.

Ona je navela da, u skladu sa prioritetima politike EIB, ta uvećana savetodavna podrška omogućiće partnerima na Zapadnom Balkanu da efikasno realizuju još više projekata u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU.

"Uz savetodavne usluge EIB i Evropske komisije odlučni smo da preko EIB Global, našeg ogranka za aktivnosti izvan EU, stanovnicima zemalja u susedstvu EU obezbedimo održivu budućnost, pomognemo im da napreduju sa reformama, ekonomskim rastom i klimatskim planovima", dodala je Červinska.

Savetodavni program JASPERS pomogao je da se od 2005. godine pripremi stotina projekata vrednih više od 317 milijardi evra u oblastima održivog transporta, zaštite životne sredine, inovacija, zdravstvene zaštite i zelene tranzicije, u 27 zemalja kako u EU, tako i izvan nje. (kraj) vbr/mk

Share: