Napredak kroz dijalog

13:04 08. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen izjavila je danas da je važno da Kosovo ima pred sobom jasan cilj učlanjivanja u Evropsku uniju, ali mora i EU biti jasna šta se očekuje od Prištine, a to je primena Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

"Ta primena bi bila veliki iskorak, to bi bilo u interesu Kosova", naglasila je Fon der Lajen.

Ona je dodala da je, ako se gledaju Kosovo i Srbija, potrebno da se svakoj strani da jedinstvena mogućnost da se približi EU.

"Podsticaj je puno pozitivniji i mi pitamo koji je vaš doprinost približavanju EU, koje su vaše aktivnosti i tako se ističe istinski doprinos na putu ka EU", objasnila je Fon der Lajen.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da postoji zahtev Kosova za članstvo u EU i on je u Savetu EU, a od Evropske komisije još nije zatraženo da se pripremi mišljenje.

"Nije moj zadatak da tumačim odluke Saveta EU i država članica, ali nas utisak je, a to se vidi u izveštaju, da se evropski put ostvaruje putem uspešnog dijaloga. Moraju se udvostručiti napore kako bi dijalog bio uspešan", konstatovao je Varhelji. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: