Ozbiljnije pristupiti dijalogu

13:17 08. 11. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Evropska komisija ocenila je danas u izveštaju o napretku da je Kosovo ostalo posvećeno dijalogu o normalizacija odnosa sa Srbijom pod pokroviteljstvom Evropske unije, ali da je potrebno da pokaže ozbiljniju posvećenost, da uloži više napora i da napravi kompromis u procesu normalizacije.

Ističe se da Kosovo mora da se posveti punoj primeni svih ranijih dogovora u dijalogu i primeni Sporazuma o putu normalizacije i sprovede aneks tog sporazuma.

Očekuje se da se Kosovo i Srbija uključe konstruktivnije i omoguće pregovore o sveobuhvatnoj pravno-obavezujućoj normalizaciji i pokažu flesksibilnost u cilju bržeg i konkretnog napredka.

Naglašava se da je normalizacija odnosa ključni uslova na evropskom putu obe strane i da obe strane rizikuu da izgube važne prilike u nedostatku progresa.

Dodaje se da je situaciju na severu Kosova obeležilo nekoliko kriza i "nasilnim aktom protiv Kosovske policije 24. septembra u Banjskoj", što je predstavljalo najveću eskalaciju situacije prethodnih godina.

Ističe se da je u vezi sa napadom pronađen veliki broj oružja i da EU očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake.

Navodi se da je prethodna kriza proizišla iz pitanja slobode kretanja, posebno tablica, odnosno odluke Kosova da se vozila moraju preregistrovati.

Dodaje se da je su na severu Kosova održani i lokalni izbori u četiri opštine, ali da se u njih nisu uključili svi politički akteri i da je imperativ uspostaviti situaciju u kojoj kosovski Srbi učestvuju aktivno u lokalnoj vlasti, policiji i sudskim organima na severu.

Ističe se da lokalni izbori moraju da budu održani što je pre moguće u sve četiri opštine na severu Kosova, da budu potpuno inkluzivni, sa bezuslovnim učešćem kosovskih Srba. (kraj) mjj/and/dj

Share: