Usklađivanje sa EU

14:21 13. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj izjavio je danas da "neke zemlje" Zapadnog Balkana nemaju sjajan rezultat u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, zbog čega će ta tema biti važna na sastanku sa ministrima spoljnih poslova regiona.

Borelj je, uoči sastanka ministara inostranih poslova država članica EU, medijima preneo šta će biti glavne teme razgovora, najavljujući sa će imati poseban sastanak sa ministrima inostranih poslova zemalja Zapadnih Balkana.

Želimo da im pokažemo koliko nam je važan taj region, da razgovaramo o nedavnom predlogu Evropske komisije o proširenju i insistiraćemo na većoj usklađenosti sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom, rekao je Borelj.

Borelj je naglasio da je veoma važno što je Evropska komisija predložila otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, što će kreirati zamah i pogurati zemlje koje čekaju da postanu članice.

Imamo prepreku u pregovorima Srbije i Kosova, ali dinamika koju je kreirao ukrajinski put ka članstvu uticaće na sve zemlje koje su u određenom zastoju, objasnio je Borelj. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: