Napredak u senci sankcija

17:15 14. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas za N1 da proces evrointegracija Srbije ne stoji, iako od decembra 2021. godine nije otvoren nijedan klaster, jer je napredak "stavljen u okvir ocene koja se daje u odnosu na sankcije i na dijalog sa Prištinom".

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, na čemu insistiraju evropski zvaničnici, ona je istakla da je to samo jedan od segmenata usklađivanja sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da je procenat usklađivanja raste.

Miščević je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU sa zemljama Zapadnog Balkana, navela da su sankcije Rusiji ključna tema kada je reč o geostrateškom položaju u kojem se EU našla, ali je istakla da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom, odbrambenom i bezbednosnom politikom nije samo procenat uvođenja restriktivnih mera.

Srbija čini ono što je njena obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to je progresivno usklađivanje. Tema usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom jeste i tema neizbegavanja sankcija. za šta smo dobili dobru ocenu, rekla je Miščević.

To je i uključivanje u zajedničke misije EU, pitanje koje se odnosi na humanitarnu pomoć i podršku Ukrajini. Sve to zajedno je usklađivanje i pozivi će se stalno ponavljati, dodala je ona.

Miščević je rekla da Srbija u razgovorima predstavlja razloge zbog kojih nije uvela sankcije Rusiji, ali da istovremeno iznosi ono što radi u tom segmentu.

Pokušavamo da objasnimo da je Srbija izabrala stranu od prvog momenta i da deli iste vrednosti poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navela je ona.

Na konstataciju da proces evrointegracija stoji, Miščević je rekla da to nije potpuno tačno, već da su pregovori u zastoju, jer od decembra 2021. godine nije otvoren nijedan klaster.

Proces evropskih integracija ne stoji, jer je u izveštaju konstatovan napredak za najveći broj oblasti, ali je celokupni napredak stavljen u okvir ocene koja se daje u odnosu na sankcije i na dijalog, rekla je ona.(kraj) is/ivt/mk

Share: