Građane brine korupcija

17:53 14. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

RIM - Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je istraživanje, koje je sproveo RCC, pokazalo da su najveće brige građana Zapadnog Balkana korupcija i organizovani kriminal.

Na otvaranju Osme regionalne konferencije za koordinaciju u domenu bezbednosti u Rimu predstavljeno je treće izdanje istraživanja javnog mnenja SecuriMeter, koje otkriva šta građani regiona misle o sigurnosnim pitanjima.

Više od 60 odsto građana regiona je organizovani kriminal svrstalo kao najveći problem na polju sigurnosti, što ide ruku pod ruku s korupcijom za koju 55 odsto građana veruje da je porasla, dodala je Bregu.

Kada govorimo o migracijama, navela je ona 70 odsto građana se slaže da region treba pružiti utočište migrantima kojima je potrebna zaštita, ali većina, njih 80 odsto, vjeruje da Evropska unija mora učiniti više sa svoje strane i podeliti taj teret.

Regionalna saradnja na ovom polju uživa veliku podršku s obzirom da 73 odsto građana smatra da je produbljivanje saradnje na kontroli granica Zapadnog Balkana kao jednog regiona način upravljanja nezakonitim migracijama, objasnila je ona, dodaje se u saopštenju.

Istraživanje SecuriMeter je provedeno između 14. maja i 2. juna 2023. godine i obuhvatilo je 6.023 građana regiona.

Podaci pokazuju da većina potencijalnih emigranata iz regiona, njih 62 odsto, planira da ostane u inostranstvu duži niz godina ili trajno. (kraj) is/ivt/mk

Share: