Mera Srbije nije produktivna

16:51 22. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

SKOPLJE - Hrvatska je na proterivanje svog diplomate iz Srbije mogla reagovati samo recipročnom merom, izjavio je danas hrvatski predsednik Zoran Milanović, ocenivši da odluka Beograda “nije produktivna”.

“Meni je žao zbog toga. Hrvatska je mogla reagovati samo recipročnom merom iste prirode, istog sadržaja prema diplomati Srbije u Zagrebu", rekao je Milanović u Skoplju na zajedničkoj konferenciji za medije sa genralnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i premijerima Albanije Edijem Ramom, Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i Crne Gore Milojkom Spajićem.

"Šta je radio hrvatski diplomata? Pretpostavljam kao i sve hrvatske diplomate – svoj posao“, rekao je Milanović posle neformalnog sastanka šefova država i vlada članica NATO iz jugoistočne Evrope sa Stoltenbergom.

Milanović je ocenio da proterivanje hrvatskog diplomate "nije produktivna mera" i da "ne doprinosi očuvanju postojećeg nivoa odnosa" Srbije i Hrvatske za koje rekao da "nije baš visok, a mogao bi biti viši”, javila je iz Skoplja agencija Hina.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova juče je recipročnim proterivanjem savetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića, odgovorilo na proterivanje hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera iz Srbije.

Dan ranije Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nepoželjnom osobom proglasilo je prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera, uz obrazloženje da je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", a provladini mediji u Beogradu naveli su da je proteran zbog špijuniranja. (kraj) vip/mk

Share: