EU ceni doprinos Srbije

12:40 23. 11. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Posebno važna stvar u odnosu Srbije i Evropske unije (EU) u oblasti bezbednosti je učešće Srbije u mirovnim misijama EU i mi zaista cenimo kapacitete i privrženost Srbije takvim aktivnostima i značajnom doprinosu koji je ona dala i želimo da se i dalje oslanjamo na Srbiju kao na našeg partnera, izjavio je danas šef Delegacije EU Emanuele Žiofre.

On je na otvaranju konferencije "Nova dostignuća Evropske unije u oblastima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike" istakao da EU pozdravlja unapređenje pravnog okvira kojim bi se omogućilo da civilni stručnjaci iz Srbije, poput policajaca, carinika i sudija, budu angažovani u civilnim misijama EU.

Žiofre je istakao da je saradnja u oblasti odbrane vrlo osetljiva i da je pitanje poverenja jer živimo u svetu kog karakterišu brze i dramatične promene u Evropi.

On je ukazao da to zahveta zauzimanje stava kojim se brane zajedničke bezbednost i vrednosti.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je novi poziv za potpuno usaglašavanje sa spoljnopolitičkim aktivnostima EU i prihvatanje restriktivnih mera postao mnogo agilniji.

Ocenila je da je to rezultat razvoja spoljnobezbednosne odbrambene politike EU i geopolitičkih promena, kao što su rat u Ukrajini i dešavanja na Bliskom istoku.

Miščević je ocenila da se u Srbiji ne insistira dovoljno na njenom uključivanju na zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku, u misije EU, u funkcionisanje Evropske agencije za odbranu i u učešću Srbije u civilnim misijama.

Miščević je rekla da Srbija deli evropske vrednosti, jer ih posmatramo kao svoje i da je spremna da sa svim državama članicama EU radi na uspostavljanju i održavanju mira i upravljanju migracijama.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Predrag Bandić rekao je da je Vojska Srbije "kredibilan i pouzdan partner armijama evropskih zemalja", i da se njeni pripadnici nalaze u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i drugim mestima na kojima se čuva mir i promovišu zajedničke vrednosti.

On je rekao da je u protekloj deceniji saradnja Srbije i EU u domenu bezbednosti i odbrane samo napredovala.

Bandić je ukazao da je Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije u 2023. godine "jasnije konstatovala doprinos koji se odnosi na zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku".

Dodao je da je navedeno da je Srbija nastavila da značajno doprinosi misija EU u upravljanju krizama i da je nastavila da učestvuje u spisku borbenih grupa EU.

Bandić je ocenio da su, uzimajući u obzir dosadašnju progresivnu desetogodišnju saradnju, EU i Srbija na dobrom putu da razgovaraju o strateškom partnerstvu u o blasti bezbednosti i odbrane. (kraj) vip/bdb/dj

Share: