Miščević sa Labib

22:29 23. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je večeras sa ministarkom spoljnih poslova Belgije Ađom Labib o bilateralnoj saradnji dveju država, a posebno o planovima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da će Belgija predsedavati EU u prvoj polovini naredne godine.

Miščević je informisala belgijsku ministarku o reformama u pravosuđu, u oblasti medijskih sloboda i drugim segmetima u delu vladavine prava, kao i o aktuelnim planovima da Srbija dalje unapredi pregovarački proces, realizujući preporuke Evropske komisije iz ovogodišnjeg izveštaja, navodi se u saopštenju.


Odgovarajući gošći na pitanje o usklađenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, Miščević je ukazala da, iako se Srbija nije pridružila paketima sankcija prema Rusiji, usklađivanje sa ovom politkom Unije podrazumeva i mnoge druge aspekte podrške Ukrajini.

Naglasila je da Srbija u potpunosti u svim međunarodnim forumima podržava teritorijalni integritet Ukrajine, pruža višekratnu humanitarnu pomoć, pomoć u obnovi elektroenergetskog sistema i u podeli znanja i iskustva sa ukrajinskim kolegama u procesu evrointegracija.

Labib je pohvalila dosadašnji napredak po pitanju uskalađivanja sa zakonima EU i istakla da je još posla ispred naše države, ali i da je Belgija spremna da svojom ekspertizom pomogne Srbiji koju vidi kao buduću članicu EU. (kraj) is/mk

Share: