Pred Srbijom teške stvari

14:58 26. 11. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće da "pusti Kosovo" u Ujedinjene nacije i da je pred zemljom "mnogo teških stvari, ne lakih dana, nedelja i meseci".

Pokušaće pre izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i pre evropskih izbora da mnogo toga rešavaju na Kosovu. Neće biti lako. Naše je da se borimo i koliko možemo čuvamo svoju zemlju, uvek i na svakom mestu, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je izjavio da misli da će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sutra razgovarati sa komandantom Kfora samo o bezbednosti na Kosovu, jer i nema o čemu drugom da se govori.

Kada govorite u političkom smislu, sve vreme prisustvujete ne dvostrukim standardima, već gotovo bezobzirno licemernom ponašanju, u kojem vam se Кfor i NATO s pravom pozivaju na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Oni svoj mandat crpe iz Rezolucije 1244. Кada ih pitate za druge norme iz te Rezolucije, onda je odgovor "zaboravite, nemojte da gledate u prošlost, gledajte u budućnost", rekao je Vučić.

To je nešto na šta mi nedovoljno veliki moramo da sviknemo i da se u granicama mogućeg borimo za svoj narod i zemlju, izjavio je Vučić, uz tvrdnju: Suštinski je njihov cilj da nas ubace u neki pravni okvir u kojem ćemo, na jedan ili drugi način, da priznamo nezavisnost Кosova.

To nije pitanje hoćete li da rešite problem nekim izborima na severu Kosova, održavanjem izbora za Srbiju. Sve su to problemi, ali ništa od toga nije suština. Ključno je hoćemo li mi njih da pustimo u UN ili ne, ocenio je Vučić.

Lako je svakom čoveku da kaže šta želi, samo morate da znate da za to postoje posledice. Nemojte da vas lažu da za to neće postojati posledice, izjavio je Vučić, navodeći da će se nastaviti zahtevi da potpiše ono što im je više puta rekao da je nemoguće.

Svakog dana će da vam govore - "znate da Кosovo već ima sankcije, pa svi traže od nas da imate i vi". Pitate ih "zbog čega", odgovore - "pa eto, Banjska", rekao je Vučić, govoreći o oružanom sukobu na Kosovu u kojem su pre više od dva meseca poginuli kosovski policajac i trojica Srba.

Vučić je izjavio da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, italijanskom premijeru Đorđi Meloni, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepu Borelju i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku u lice rekao da "neće da potpiše".

"Rekao sam već 1.000 puta da neću i to na najtežim mestima", naveo je Vučić. (kraj) drp/lč/mk

Share: