Zabrinutost zbog kampanje

21:10 27. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - U Srbiji je uoči decembarskih izbora uočen "nezabeležen nivo negativne kampanje, izazivanje straha, napadi na opoziciju i novinare, kao i ozbiljna pitanja u vezi sa medijima", zaključak je delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), nakon dvodnevne posete Srbiji.

Četvoročlana međustranačka delegacija, na čelu sa Stefanom Šenahom, boravila je 23. i 24. novembra u Beogradu kako bi ocenila pripreme za vanredne izbore, i sastala se sa izbornim zvaničnicima, predstavnicima stranaka, novinarima i građanima, grupama civilnog društva, kao sa i misijom OEBS-a i diplomatama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u saopštenju, članovi delegacije su se upoznali sa situacijom u medijima i konstatovali da, iako su nakon nedavnog usvajanja medijskih zakona uočeni pozitivni pomaci, postoji zabrinutost zbog direktnog i indirektnog uticaja vladajuće stranke na mejnstrim nacionalne i lokalne medije.

"Delegacija je, takođe, bila uznemirena kada je čula zapaljivu retoriku, uključujući i kod visokih zvaničnika, govor mržnje i pritiske koji se koriste protiv članova opozicije, novinara i aktivista civilnog društva", stoji u saopštenju.

Svi učesnici izbora i zvaničnici su pozvani da se uzdrže od kleveta i retorike koja izaziva podele, a podseća se da su biračima potrebne "pluralističke informacije zasnovane na činjenicama, da bi mogli da donesu racionalan izbor".

Delegacija je istovremeno pozdravila efikasnu pripremu izbora i dosadašnji visok nivo poverenja u izbornu administraciju, pozivajući vlast da preduzme mere za ublažavanje neravnopravnih uslova i zaštitu integriteta izbornog procesa.

"Delegacija je konstatovala poverenje većine sagovornika u izbornu administraciju i konstatovala aranžmane koje je pronašla Republička izborna komisija za postavljanje biračkih mesta u centralnoj Srbiji za eventualno glasanje državljana Srbije sa prebivalištem na Kosovu", saopštila je PSSE.

Tokom posete delegacija je obaveštena o ozbiljnim zabrinutostima i navodima u vezi sa "fantomskim glasačima", falsifikovanim potpisima podrške kandidatima, mogućom migracijom birača na uzastopne lokalne izbore, zloupotrebom administrativnih resursa, pritiscima na zaposlene u javnim preduzećima i državne službenike, kao i o ograničenom prostoru koji na raspolaganju imaju predstavnici opozicije za kampanju na lokalnom nivou.

Kao zabrinjavajuće navodi se i dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima tokom predizborne kampanje.

"Aktivnosti predsednika, koji se ne kandiduje na ovim izborima, mogle bi da zbune birače i nisu podložne pravilima kampanje, rečeno je delegaciji, i očekujemo od vlasti da se pozabave ovim pitanjima pre izbora", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će Parlamentarna skupština Saveta Evrope u dogledno vreme raspravljati o svojim zaključcima. (Kraj) is/bdr

Share: