Fokus i na Zapadni Balkan

12:33 28. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, uoči sastanka ministara inostranih poslova Alijanse, da će ta organizacija učiniti sve što je neophodno kako bi se obezbedila stabilnost na Zapadnom Balkanu.

"Upravo sam se vratio iz regiona i ono što vidimo jeste da se tenzije povećavaju, videli smo zapaljivu retoriku i ozbiljne scene nasilja na Kosovu. Videli smo napade u kojima je povređeno 93 vojnika NATO, neki ozbiljno, kao i incident u Banjskoj, u kojem je troje ljudi ubijeno", rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka.

Prema njegovim rečima, to su ozbiljni incidenti i treba biti fokusiran na Zapadni Balkan, a NATO će učiniti sve što je neophodno da se osigiura stabilnost, jer je to važno i za region, celu Evropu i NATO.

"Imamo prisustvo kroz misije Eufor u Bosni i Hercegovini, na Kosovu. U svetlu povećanih tenzija, povećali smo i broj vojnika i radićemo sa partnerima i saveznicima u regionu da učinimo sve što je potebno da smanjimo tenzije, rekao je Stoltenberg. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: