Teško do konsenzusa EU

14:51 02. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za Evropsku uniju (EU) Dragiša Mijačić izjavio je danas FoNetu da nije uveren da će biti konsenzusa unutar Saveta EU da se u poglavlje 35 uvrsti primena Ohridskog sporazuma između Beograda i Prištine, dodajući da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da Srbija ne može da izbegne svoje obaveze.

Mijačić je, povodom vesti da će Savet EU na sastanku 14. i 15. decembra predložiti Evropskoj komisiji da se u pregovarački proces, odnosno u poglavlje 35, uvrsti Ohridski sporazum, podsetio da to telo EU odluke donosi jednoglasno.

Imajući u vidu da postoji partnerstvo Srbije i Mađarske, postoji mogućnost da će Budimpešta staviti veto na takvu odluku Saveta EU i odložiti uključivanje Ohridskog i sporazuma iz Brisela u zajedničku pregovaračku poziciju kada je reč o poglavlju 35, predviđa Mijačić.

Mijačić smatra da ovo ne treba da čudi, jer je veoma teško doći do kompromisa i konsenzusa unutar EU kada je reč o pojedinim pitanjima, podsećajući na primer da je Briselski sporazum usvojen u aprilu 2013. godine, a da je deo poglavlja 35 za Srbiju postao skoro dve godine kasnije - u novemru 2015. godine.

Kada je reč o Vučićevoj izjavi da bi u tom slučaju "de fakto zatvorili vrata za Srbiju", Mijačić je ukazao da se predsednik saglasio sa sporazumima iz Brisela i Ohrida i činjenicom da će njihova primena biti sprovedena kroz to poglavlje i dalje integracije Srbije.

Problem u primeni tih sporazuma je izostanak formiranja Zajednice srpskih opština, zbog čega je Beograd uzdržan u sprovođenju dogovora dok se ne osnuje Zajednica, rekao je on.

Mijačić, sa druge strane, Vučićevu izjavu tumači i u kontekstu izborne kampanje, kada se retorika pojačava.

Na kraju svega, Vučić je potpuno svestan da nema daljih evropskih integracija dok nema pomaka kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i Aneksa implementacije iz Ohrida i od tih obaveza Srbija neće moći da pobegne, konstatovao je Mijačić. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: