Propast stabilokratije

21:33 05. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Internacionalna sekretarka Demokratske stranke (DS) Ksenija Marković izjavila je danas u Briselu da je u Srbiji žrtvovana demokratija zarad stabilnosti, a dogodilo se da su građani ostali i bez jednog i drugog.

Projekat stabilokratije je propao i ne samo to, već je uzrokovao i nove krize u regionalnoj saradnji, rekla je Marković na skupu socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Ona je to ilustrovala sve lošijom saradnjom sa Hrvatskom i Crnom Gorom i činjenicom da Slovenija nije prihvatila kandidata Beograda za ambasadora.

Marković je konstatovala da ništa bolja situacija nije ni sa pregovorima između Beograda i Prištine, posebno ne otkad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristao na to da implementacija Ohridskog sporazuma bude deo poglavlja 35 i "zaboravio da o tome obavesti domaću javnost".

Domaćini skupa u Evropskom parlamentu su predsednica socijaldemokrata Iratkse Garsija Perez i predsednik odbora za spoljne poslove EP Tonino Picula, a pozvani su da prisustvuju predstavnici i predstavnice socijaldemokratskih partija u Evropskom parlamentu, sestrinske partije među kojima je i DS i partijske organizacije iz regiona. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: