Bilbord kampanja

15:50 06. 12. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Delegacija Evropske unije u Beogradu saopštila je danas da je pokrenula bilbord kampanju, koja ukazuje da je EU ključni trgovinski partner Srbije, zaslužan za 58,7 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije u 2022. godini.

Šef Delegacije EU Emenuele Žiofre izjavio je da je Srbija godinama imala velike koristi od trgovine sa Unijom.

Vrednost godišnjeg izvoza Srbije u EU porasla je sa skoro 3,2 milijarde evra u 2009. godini na nešto manje od 18 milijardi evra u 2022. godini, što je skoro šestostruki rast, rekao je Žiofre.

On je naveo da je robna razmena između EU i Srbije godinama u stalnom porastu i da je lane dostigla ukupnu vrednost od skoro 40 milijardi evra.

Žiofre je izjavio da u trgovini poljoprivrednim proizvodima Srbija ima suficit u odnosu na EU, koji je 2021. godine dostigao istorijski maksimum od 688 miliona evra.

Tržište EU tradicionalno predstavlja najznačajniju izvoznu destinaciju za srpske poljoprivredne proizvode, sa više od 50 odsto ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda Srbije. To je nastavak višegodišnjeg trenda, rekao je Žiofre.

On je naveo da su kompanije iz EU najveći strani investitori u Srbiji, sa oko 60 odsto ukupnih direktnih stranih investicija registrovanih od 2010. do 2022. godine.

To znači da je u Srbiju iz EU za to vreme investirano 20,5 milijardi evra, izjavio je Žiofre.

On je naveo da kompanije iz EU direktno zapošljavaju oko 300.000 ljudi u Srbiji, dok je indirektno mnogo više zaposleno u malim i srednjim preduzećima koja sarađuju sa investitorima iz Unije kao dobavljači ili klijenti u različitim lancima vrednosti.

Bilbordi se nalaze se na 42 lokacije u Srbiji. (kraj) drp/bdb/dj

Share: