U novu godinu bez vatrometa

14:45 09. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - U ovogodišnjoj novogodišnjoj noći čak 44 hrvatska grada i opštine, među kojima je i Zagreb, neće imati vatromet, već će ga zameniti ekološkim i atraktivnim svetlosnim senzacijama, kako bi se od negativnih posledica zaštitile životinje i životna sredina, objavila je danas agencija Hina.

S obzirom da Hrvatska ima 428 opština i 127 gradova, pridruživanje gradova i opšina toj ideji ide sporo, ali se kreće, navodi agencija ističući da je udruženje Prijatelji životinja pohvalilo sve koji su odbacili vatromet zbog bezbednosti ljudi, životinja i okoline, a pohvaljen su i trgovine koje ne prodaju pirotehniku.

"Približava se još jedan kraj godine koji zbog pirotehnike može za mnoge životinje biti smrtonosan, a za neku decu peopraćen stravičnim povrdama. Pirotehnika uznemirava ljude i životinje, zagađuje okolinu. Ona plaši, povređuje, uzrokuje invalidnost kod ljudi, a životinje i ubija", upozorila je Lorena Herceg iz udruženja Prijatelji životinja.

Herceg ističe kako sve više gradova u Hrvatskoj koji odustaju od organizacije vatrometa, čime pokazuju etičku i ekološku svest, brigu za sve građane, decu, starije, bolesne i za životinje koje time direktno spašavaju od straha i pogibelji.

Ona smatra neprimerenim da se novac troši za vatromete i pirotehniku jer se može iskoristiti u druge svrhe ili donacije.

U Hrvatskoj vatromet ove godine mođu ostalima neće imati Rovinj, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Zagreb, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Dubrovnik, navodi Hina

Herceg ističe da se Split još nije pridružio gradovima i opštinama koje neće koristiti vatromet, ali vjeruje da će kao drugi najveći grad slediti pozitivne primere Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Osijeka i ostalih.

Agencija Hina podseća da je Mali Lošinj prvi grad u Hrvatskoj koji je odlučio da odustane od vatrometa još 2019. godine, a gradonačelnica Ana Kučić koja je tada objavila da se priključuju destinacijama u Evropskoj uniji koje su donele takvu odluku. (kraj) vip/mk

Share: