Zaplenjeno 11 tona kokaina

16:35 12. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

MADRID - Španska policija zaplenila je u dve odvojene akcije ukupno 11 tona kokaina i uhapsila 20 ljudi iz dve organizacije koje se dovode u vezu s balkanskim narko grupama.

U luci Vigo na severozapadu zemlje otkriveno je 7,5 tona kokaina upakovanog u pošiljci smrznute tunjevine iz Južne Amerike skrivenog u koja je trebalo da bude distribuirana širom Evrope, saopštila je policija.

U saopštenju se ističe da je to, po količini, bila najveća zaplena droge u istoriji Galicije, atlantskog regiona čija se obala - najduža u Španiji - decenijama koristila za šverc droge, javlja Rojters.

U drugoj operaciji policija j našla 3,5 tone kokaina skrivenog u transportnim kontejnerima u Valensiji, luci na istoku zemlje.

Uhapšeno je ukupno 20 ljudi, pripadnika dve organizacije balkanskog porekla, saopštila je policija,ocenivši da je to "veliki udarac" jednoj od najmoćnijih distributivnih mreža u Evropi.

Krijumčarska mreža je, kako se navodi, osnovala kompaniju za uvoz i međunarodnu trgovinu smrznutom ribom i morskim plodovima, kao i za ulaganje u nekretnine.

Rečeno je da su tokom višemesečnog nadzora njeni službenici utvrdili da je firma prikrivala svoju umešanost u krijumčarenje droge slanjem velikog broja kontejnera morem iz raznih kompanija, ali je krajnja destinacija uvek bilo Iberijsko poluostrvo. (kraj) vip/mk

Share: