Uslovi za članstvo Srbije

22:04 12. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Tempo pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji odrediće vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, navodi se u zaključcima koje je dans usvojio Savet ministara EU, prenosi RTS.

Istovremeno je od Evropske komisije i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosepa Borelja zatraženo da do kraja januara predstave predloge za izmenu pregovaračkog Poglavlja 35, kako bi se u njega uključile obaveze Srbije koje proističu iz sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom i aneksa o njegovoj implementaciji, koji je dogovoren u Ohridu.

U zaključcima koji se odnose na Prištinu, navodi se da bi novi izbori na severu Kosova i Metohije trebalo da budu održani što je pre moguće i da bi na njima trebalo aktivno da učestvuju Srbi, bez ikakvih preduslova.

Beograd i Priština se pozivaju da, bez odlaganja i preduslova, u potpunosti ispoštuju i primene sve obaveze, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština, a kosovski Srbi su pozvani da se vrate u kosovske instutucije.

Na današnjem sastanku nije doneta odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom, na koju je mađarski premijer Viktor Orban najavio veto.

O tome će odlučivati lideri EU na samitu koji će biti održan u Briselu u četvrtak i petak, kada bi trebalo da se razgovara i o otvaranju pregovora sa Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, kao i o davanju statusa kandidata Gruziji. (kraj) is/bdr

Share: