Zaustavljena aplikacija Kosova

12:45 15. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasador Španije Raul Bartolomeo Molina izjavio je danas novinarima da njegova zemlja neće promeniti stav kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, napominjući da se njegova zemlja protivi aplikaciji te "teritorije" u Evropsku uniju, ali i bilo koju drugu međunarodnu organizaciju.

Molina je novinarima, uoči skupa Centra za evropske politike o preuzimanju predsedavanja EU "Od Španije do Belgije", rekao da njegova zemlja u proteklih šest meseci tokom predsedavanja Savetu EU nije ništa preduzimala oko aplikacije Kosova.

Čekamo pravno mišljenje koje nije stiglo i to će biti prosleđeno Belgiji, kao narednom predsedavajućem, predočio je ambasador.

Molina je podsetio da Španija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i njena pozicija se nije promenila.

Aplikacija Kosova je zaustavljena, čeka se pravno mišljenje, kao što sam rekao, ali naravno Španija nije za to, niti za bilo kakvu aplikaciju Kosova da bude deo bilo koje međunarodne organizacije, rekao je Molina, koji dodaje da prema zakonu i narativu u njegovoj zemlji za njih Kosovo nije država, već teritorija.

To se neće promeniti, izričit je.

Molina nije mogao da kaže kakvi se termini biti upotrebljeni u zaključcima Saveta EU kada je reč o Ohridskom sporazumu i poglavlju 35 u pregovorima sa Srbijom, ali je uveren da će biti referenci na to.

Prema samom tom sporazumu, oni bi trebalo da bude suština poglavlja 35, ali ne znam koji će termini biti upotrebljeni, dodao je Molina.

Molima je uveren da će Srbija, tokom predsedavanja Belgije, a potom i Mađarske, moći da računa na podršku njegove zemlje i da će prikladnom roku postati članica EU.

Možete računati na podršku Španije, koja je veliki zagovornik proširenja EU, zaključio je Molina. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: