Rezultati potrebni do juna

13:04 15. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ukoliko Srbija do juna napravi dovoljan napredak u poglavljima 23 i 24, normalizaciji odnosa sa Prištinom i usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom, moguće je otvaranje klastera 3 u pregovorima, ocenila je programska direktorka Centra za evropske politike Milena Mihajlović.

Mihajlović je, na skupu CEP o preuzimanju predsedavanja EU "Od Španije do Belgije", podsetila da je klaster 3 tehnički spreman izvesno vreme, ali se zahteva određeni stepen napretka da bi se postigao konsenzus država za njegovo otvaranje.

Prema njenim rečima, potrebno je primeniti dogovore postignute u dijalogu i nastaviti normalizaciju odnosa, kao i usklađivati se sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U svetlu insistiranja na drugim pitanjima, ovo se u manjoj meri ističe, ali zaključci sa nedavnih skupova pokazuju da je potrebno da se kandidati usklade sa spoljnom politikom, uključujući restriktivne mere prema Rusiji, dodala je Mihajlović.

Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre, koji se uključio onlajn, rekao je da su u proteklih šest meseci, tokom predsedavanja Španije, donete važne odluke koje su otvorile "prozor prilika" za zemlje koje žele da budu članice EU i sada ih tokom predsedavanja Belgije treba iskoristiti.

On je pomenuo predstavljanje Plana rasta za Zapadni Balkan, koji podrazumeva postepenu integraciju zemalja, dodajući da to nije zamena za proširenje, ali može da ubrza taj proces i da mu novi zamah.

Žiofre je pozdravio odluke kojima se EU širi na Istok, odlukom o početku pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i davanje statusa kandidata za Gruziu, odnosno nastavak politike proširenja na Zapadni Balkan. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: