Bundesrat podržava proširenje

18:51 15. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BERLIN - Veće pokrajina nemačkog parlamenta, Bundesrat, podržalo je danas početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji, kao i evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

"Proširenje je zbog razvoja događaja u svetu u geopolitičkom interesu Evropske unije", navodi se u zajedničkoj izjavi koju su poslanici danas izglasali, prenosi DPA.

"Istorija je pokazala da su dosadašnja proširenja Evropsku uniju učinila jačom", rekao je premijer Bremena Andreas Bovenšulte.

Iako je sada pažnja pre svega usmerena na Ukrajinu, ne smeju se zaboraviti zemlje Zapadnog Balkana, od kojih neke već 20 godina nastoje da budu deo EU, dodao je Bovenšulte.

I ministarka za Evropu pokrajine Hesen Lucija Putrih istakla je da treba "pružiti ruku" milionima ljudi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Ulazak u Uniju se, prema njenim rečima, davno ne zasniva samo na ekonomskim razlozima.

"To je ulazak u porodicu vrednosti, u porodicu koja obećava bezbednost, blagostanje i mir", rekla je Putrih, dodajući da za zemlje koje žele u EU ne mogu da važe posebni uslovi, već sve moraju da ispune preduslove za članstvo.

Slično je govorio i ministar za Evropu Severne Rajne-Vestfalije Natanijel Liminiski, koji je zemlje kandidate za članstvo pozvao da "započnu turbo reforme". (kraj) is/mk

Share: