Posmatrači ne odlučuju

11:38 19. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas FoNetu da međunarodni posmatrači nisu ti koji treba da proglase rezultate izbora u Srbiji, niti da odlučuju o njima, ističući da su protesti koji se odvijaju zbog rezultata izbora u Beogradu deo demokratije, ali moraju biti mirni i nenasilni.

Ljudi imaju puno pravo da protestuju, važno je da su mirni, nenasilni. Protesti su deo demokratije, ali verujem da se svako pitanje, nesporazum oko izbora mora rešavati u okviru institucija, rekao je Bilčik, koji je bio deo međunarodne posmatračke misije na nedeljnim izborima u Srbiji.

Bilčik naglašava da su međunarodni posmatrači imali mandat da prate parlamentarne, ne izbore na lokalu, odnosno u Beogradu, ali smatra da svaki nesporazum i pitanje treba temeljno i transparentno ispitati.

Ako postoje primedbe na kupovinu glasova birača, prigovori o neregularnostima, proces i rezultate izbora, to treba da rešavanju nadležni organi, poput Republičke izborne komisije, sudova, rekao je Bilčik.

On je izrazio nadu da ovaj izborni proces neće trajati koliko i prošlogodišnji - 93 dana.

Svako pitanje u vezi sa beogradskim izborima mora biti rešeno, jer je to u interesu kvaliteta javnog života u ovoj zemlji. Ukoliko ima političkih pitanja izvan same problematike izbora, dodaje Bilčik, oni moraju biti rešavani dijalogom.

Upitan o štrajku glađu pojedinih opozicionih političara, Bilčik je rekao da svako ima različit način rešavanja određenjenih pitanja, ali kao demokrata mora jasno da kaže da svaki izbori moraju da se pravilno izvedu, da se probroje glasovi i proglase rezultati, a sva otvorena pitanja i nesporazumi moraju rešavati unutar institucija, za koje priznaje da imaju "različiti uspeh u radu, transparentnosti i predanosti svojim zadacima".

Bilčik je ukazao i da su međunarodni posmatrači pokušali da u svojim ocenama ne koriste konstrukcije "fer i slobodni izbori", jer je na relevantnim vlastima u svakoj zemlji, a u ovom slučaju u Srbiji, da donesu konačnu odluku o ishodu izbora.

Mi nismo ovde da sudimo, ovde smo da posmatramo, prenesemo svoje poruke i ono što smo videli, a to su dva seta pitanja, ukazuje Bilčik, aludirajući na period izborne kampanje i samog dana glasanja.

Naglasili smo stalno prisustvo predsednika Republike u javnom prostoru, medijima nedeljama pre izbora, uprkos tome što se ne kandiduje na funkciju, a činjenica da je njegovo ime povezano sa vladajućom strankom je, naravno, indirektno imalo posledica na fer uslove za kampanju, naglasio je Bilčik.

On dodaje da se tu radi o "strukturalnim pitanjima", na koja godinama ukazuje u svojim izveštajima za Evropski parlament.

Sa druge strane, dodaje on, mnogi su me kritikovali zbog toga, ali dobro je da je uz vladajuću stranku u parlamentu sada i opozicioni blok, da su se vratili posle bojkota 2020. godine.

Frustrirajuće je za mnoge u opoziciji da rezultati verovatno nisu dobri kao što su se nadali i ima pitanja koja se adevatno moraju rešiti, ali ta dva bloka u parlamentu stvaraju priliku da se brojna strukturna pitanja reše, da parlament radi kako treba, a ne da diskusije budu samo govor mržnje i uverede, predočio je Bilčik.

Kada je reč o danu izbora, on napominje da su izbori dobro spovedeni tehnički, ali na drugoj strani konstatovane su prakse koje nemaju veze sa zakonom, poput kupovine glasova, što se mora rešavati.

Samo želim reći građanima da mi nismo tu da proglasimo rezultate izbore ili presudu o izborima, ali ono što se mora reći bilo je problema i one se tiču i kampanje i dana izbora, medijskog prostora, ponovio je Bilčik, čestitajući građanima na većem odzivu na dan izbora nego tokom prošlog izbornog ciklusa.

Bilčik se nada da će novoizbrani parlament potrajati pun mandat kako bi se parlament i vlada fokusirali na reforme, zadatke, a poslanici Evropskog parlamenta su spremni da se angažuju u novoj rundi međuparlamentarnog dijaloga kada stigne poziv iz Skupštine Srbije.

To je u interesu i evropskog puta Srbije. Evropa mora da se vrati u javni život Srbije, to je moje uverenje ponovo kada je proširenje visoko na evropskoj agendi. Nisam video mnogo Evrope u ovom javnom prostoru ili samoj kampanji, a nadam se da se to može promeniti, rekao je Bilčik.

On je ukazao da su "građani kičma demokratije" i da se izbori organizju zbog njih, a ne zbog političara.

Političari dolaze i odlaze i to je u svakoj državi i tako treba da bude i u Srbiji. Deo dobre funkcionalne demokratije je da građani imaju adekvatne informacije, rekao je Bilčik i ukazao da je medijska situacija drugačija u Beogradu i u ostatku Srbije.

Zato je važno da medijski zakoni, koji su usvojeni, budu u potpunosti primenjeni i ako ima otvorenih pitanja ponovo ih treba razmotriti, navodi zvaničnik EU.

Ja sam bio razočaran da niko iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nije došao da razgovara sa međunarodnim posmtračima kada smo imali pripremne sastanke pre izbora, pominje Bilčik.

To je znak problema u zemlji i svi su to videli, svi posmatrači koji su čekali neku procenu REM o medijskom okruženju, a niko od njih nije došao, nismo dobili nikakve podatke, ponavlja on i konstatuje da to nije dobro i da se mora menjati takva praksa.

Bilčik ponovo pominje svoj izveštaj kada je reč o dodeli pete frekvencije sa nacionalnom pokrivenošću.

Ona treba da bude dodeljena u transparetnom procesu i na način koji će obezbediti adekvatno medijsko okruženje.

Pravila treba da se primenjuju i na privatne medije, da neguju kvalitetno, nezavisno i slobodno novinarstvo, a često kada gledate vidite samo izveštavanje šta se dogodilo, nema nezavisnog, kritičkog, istraživačkog novinarstva, ocenio je Bilčik. (kraj) vip/ivt/dj

Share: