O poglavlju 35

11:12 21. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ne radi se samo o tome šta se nalazi u pregovaračkim poglavljima ili u budućim sporazumima o prijemu Srbije u Evropsku uniju (EU), već i o tome kako će ljudi u Srbiji prihvatiti taj proces, izjavio je za Demostat izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na pitanje da li će se Ohridski sporazum naći u poglavlju 35.

Postoje stvari koje očekujemo da će Priština uraditi, a jedna od njih je formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je Bilčik, koji dodaje da je potrebno da Srbija gleda u budućnost, da se pomiri sa svojom prošlošću, jer mirenje sa prošlošću predstavlja uslov da se postigne dogovor o tome kako zaštiti živote svakog građanina, ali i Srbe koji žive na Kosovu.

To može biti učinjeno samo na osnovu pravnoobavezujećeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poručio je on.

Upitan očekuje li da će i Ohridski i Briselski sporazum u celosti biti uključeni u Poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u EU, Bilčik je naglasio da akteri na terenu treba da odluče kako da bude postignut delotvoran sveobuhvatan sporazum.

Mi nismo ovde da diktiramo proces, ali Srbija već dugo nagoveštava da mi Poglavlju 35 želimo da navedemo obaveze - dobro, ali to treba da bude sprovođeno i ovde, u ovom gradu, širom ove države, u javnim institucijama, predočio je on. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: