Pogrešno tumačenje izjave

20:12 22. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek sam pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR o sprovođenju izbora, saopštio je večeras evropski poslanik Vladimir Bilčik, dodajući da želi da razjasni neka pitanja "u svetlu brojnih pogrešnih tumačenja" njegovih izjava posle parlamentarnih izbora u Srbiji .

"Prevremeni parlamentarni izbori 17. decembra održani su usred društveno i politički podeljenog društva. Iako su tehnički dobro vođeni i protekli su bez većih nemira, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti", naveo je u pisanoj izjavi Bilčik.

"To uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija i aktivnosti u kampanji, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova. Pored toga, Regulatorno telo za elektronske medije bilo je pasivno tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima", navodi Bilčik.

On podseća da je kao izvestilac za Srbiju uvek pozivao vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR o sprovođenju izbora.

"Postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora u mom najnovijem izveštaju o Srbiji, koji je usvojila velika većina poslanika Evropskog poslanika u maju. Konkretno, paragraf 24 poziva Srbiju da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS", rekao je Bilčić, navodeći da se radi o pitanjima pristupa svih kandidata medijima, transparentnosti i odgovornosti, finansiranju kampanje, ali i o merama protiv pritiska na birače i zloupotrebe administrativnih resursa.

"Zaista sam zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju. Da bismo detaljno ocenili ove izbore, potreban nam je završni izveštaj misije OEBS. Imperativ je da se svi izborni nedostaci i žalbe istinski rešavaju kroz institucije Srbije", navodi Bilčik.

"Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama. Otklanjanje određenih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih – države, birača i napretka Srbije na putu ka EU", konstatovao je Bilčik. (kraj) is/ivt

Share: