Poziv na mir i dijalog

10:38 26. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Pravo na mirne demonstracije mora biti poštovano, ali nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je, saopšteno je iz Evropske unije u odgovoru na pitanje Glasa Amerike o neredima na protestima u Beogradu u nedelju.

"Postupanje policije mora biti primereno i moraju se poštovati osnovna prava u okviru vladavine zakona. EU poziva na mir i dijalog", navodi se u pisanom odgovoru.

Iz Brisela nisu hteli da odgovore na pitanje o tome kako komentarišu optužbe vlasti u Srbiji na račun neimenovanih zapadnih zemalja za izazivanje nereda na protestima posle izbora.

Evropska unija je ponovo pozvala da se "propisno istraže navodi o izbornim neregularnostima".

Inostrana posmatračka misija na čelu sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u preliminarnom izveštaju navela je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne nepravilnosti na dan glasanja, kao i nefer izborni uslovi u korist vlasti.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj i komesar za prošitenje Oliver Varhelji prošle nedelje su saopštili da "EU sa zabrinutošću zaključuje da izborni proces u Srbiji zahteva opipljiv napredak i dalje reforme", podseća Glas Amerike.

Oni su pozvali nadležne u Srbiji da "na transparentan način, sačine kredibilne izveštaje o neregularnostima, uključujući i optužbe koje se odnose na lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama".

Vlast u Srbiji negira da je bilo izbornih neregularnosti i odbija da ispuni zahteve opozicije i dela građana da se izbori ponove u Beogradu. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: