Puna istraga o nepravilnostima

10:39 30. 12. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Partija evropskih socijalista (PES) zatražila je danas hitnu i potpunu istragu povodom tvrdnji o nepravilnostima na izborima u Srbiji.

U saopštenju se navodi da izveštaji posmatračke misije Evropskog parlamenta i OEBS nagoveštavaju da su srpske vlasti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić podsticali stvaranje neravnopravnih uslova za ostale političke partije koje su učestvovale na izborima.

Generali sekretar PES Đakomo Filibek izjavio je da je "veoma zabrinjavajuće što su međunarodni posmatrači bili jednoglasni u nalazima o nepravilnostima u izbornom procesu".

"Partija evropskih socijalista snažno podržava evropsku budućnost Srbije ali je očekivala više demokratske standarde od zemlje kandidata koja pregovara o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Filibek.

Evropski socijalisti izražavaju podršku članu međunarodne posmatračke misije, poslaniku Evropskog parlamenta Andreasu Šideru koga su vlasti Srbije napale povodom izveštaja o izbornim nepravilnostima.

Gledajući nasilje za vreme protesta opozicije posle izbora u Srbiji, posebno u Beogradu, PES poziva vlasti da daju sve od sebe kako bi pronašli mirno i demokratsko rešenje krize, navodeći da ozbiljnu zabrinutost izazivaju medijski izveštaje da su vlasti mobilisale navijače kako bi izazavali nasilje tokom mirnih protesta.

Grupacija je izrazila solidarnost sa Strankom slobode i pravde (SSP) i zamenicom SSP i poslanicom Marinikom Tepić koja štrajkuje glađu, kao i sa svim opozicionim poslanicima koji protestuju zbog izbornih nepravilnosti, navedeno je u saopštenju. (kraj) vbr/mk

Share: