Mural Mitri Mitrović

17:15 04. 01. 2024. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - U okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, u Ulici maršala Birjuzova 22 u Beogradu je oslikan mural posvećen prvoj srpskoj ministarki Mitri Mitrović, a autor je Jana Danilović, čije je rešenje izabrano na otvorenom konkursu za izradu murala, saopštila je danas Ambasada Holandije u Srbiji.

Mitra Mitrović je bila književnik, revolucionar, feministkinja i prva ministarka u istoriji Srbije i Jugoslavije. Od početka Drugog svetskog rata je Mitra Mitrović bila uključena u antifašistički otpor i bila je zatočena u Banjičkom logoru. Tokom rata je radila kao član redakcije lista Borba i bila jedan od osnivačica Antifašističkog pokreta žena.

Nakon rata Mitra Mitrović je postala ministarka prosvete u prvoj vladi Narodne Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasada inicirala projekat „Izuzetne žene Srbije“ kako bi povećala vidljivost žena, uticala na poboljšanje njihovog položaja u društvu i, kroz pristupačnu uličnu umetnost, predstavila holandsku politiku o ljudskim pravima.

U okviru projekta je oslikano 10 murala - u Kragujevcu, Grockoj, Tutinu, Aleksincu, Kruševcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. (kraj) drp/mk

Share: