Napredak kada ima volje

15:13 08. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Porparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je primena dogovora o registartskih tablicama dokaz da Beograd i Priština mogu da napreduju u dijalogu, ako ima dobre volje.

Stano je na konferenciji za novinare u Briselu istakao da se nastavlja rad na primeni Ohridskog sporazuma koji je pravno obavezujuć za obe strane.

Prema njegovim rečima, dijalog će biti nastavljen čim bude formirana nova vlada Srbije, objašnjavajući da je zadatak za Beograd i Prištinu da sprovedu sve što je utanačeno.

To od njih očekuju članice i institucije EU. Nema vremena za gubljenje, rekao je Stano koji nije mogao da odgovori kada se može očekivati susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ukoliko se steknu uslovi za takav susret, on će biti najavljen nekoliko dana ranije, dodao je Stano koji ukazuje da se svakog dana radi na različitim nivoima kada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa.

Na pitanje o pismu premijerke Srbije Ane Brnabić kojim se navodi da se neće primeniti neki delovi Ohridskog sporazuma, Stano je rekao da ne komentariše sadržaje različitih pisama, ali da nema
saznanja da je Srbija zvanično odustala od primene obaveza iz Briselskog ili Ohridskog sporazuma.

Oba ta sporazuma su pravno obavezujuća, a EU pomaže i beogradu i Prištini da ih primene, rekao je Stano ponavljajući da su ti sporazumi deo procesa koji obe strane vodi ka članstvu u EU.

Stano navodi da nije EU pozvala Kosovo i Srbiju da podnesu zahteve za članstvo, već je bilo obrnuto, i da svoje obaveze ispunjavaju ne zbog Brisela, već svojih građana.

Izabrani politički lideri znaju šta treba da učine, rekao je Stano, koji ponavlja da je Ohridski sporazum pravno obavezujući i sada svi partneri gledaju učinak i na osnovu toga EU meri nivo svog angažovanja.
(kraj) mjj/ivt/dj

Share: