Nema međunarodne istrage?

08:40 11. 01. 2024. FoNet

BEOGRAD - Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora u Srbiji, izjavio je za Glas Amerike poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela Evropske unije za Srbiju Vladimir Bilčik, koji navodi da nema saznanja o bilo kakvom spoljnom mešanju EU u taj proces.

Bilčik je naglasio da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023. godine.

Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima je učestvovala vladajuća većina i opozicija, podseća Bilčik i dodaje da je potrebno ozbiljno shvatiti zaključke posmatrača angažovanih u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS.

Bilčik je ohrabrio vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje.

Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje, kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti, tako da prilikom sledećih izbora više ne bude tih suštinskih pitanja, precizirao je Bilčik.

On je ukazao da su posmatrači svesni izveštaja o nepravilnostima i nepoznanicama - posebno u vezi sa kupovinom glasova, kao i birača koji su iz drugih mesta došli i glasali u Beogradu.

Vrlo jasno smo od nadležnih tražili da detaljno i u potpunosti istraže te događaje. Dodaću i da je naš mandat bio posmatranje parlamentarnih, a ne lokalnih izbora. Naravno, u političkom smislu, izuzetno je važno pratiti nepravilnosti na svim nivoima, predočio je Bilčik.

On je pozdravio skori dolazak predstavnika Saveta Evrope koji će sa zvaničnicima Srbije razmatrati okolnosti koje su propratile održavanje lokalnih izbora.

Bilčik ocenjuje i da je "izuzetno važno da Skupština Srbije krene sa radom i da vlada preuzme dužnost".

Očekujemo da se formiranje institucija odvija u skladu sa izbornim rezultatima. Mislim da je važno da izborne rezultate u potpunosti prihvate sve strane. To podrazumeva detaljno praćenje bilo kakvih nepravilnosti, a posebno relevantnih zaključaka OEBS i izveštaja koji se očekuje u narednim nedeljama, ponovio je on.

Bilčik naglašava da se niko iz EU nije mešao u izbore u Srbiji, a ukoliko postoje takvi izveštaji - potrebno je da budu veoma ozbiljno razmotreni.

Smatram da je u interesu građana Srbije da se očuva integritet izbornog procesa i da nema spoljnjeg mešanja bilo kakve vrste. Pogotovo ne Rusije, koja nastavlja brutalnu agresiju na Ukrajinu, i poznata je po mešanju u izbore u drugim zemljama, predočio je on.

Svesni smo da se u prošlosti Rusija mešala u izborne procese, uključujući i zapadne demokratije. Tako da ovo ne bi bio prvi put. Trebalo bi istražiti načine da se spreči bilo kakav vid mešanja u izbore, pogotovo zemlje koja ima dugogodišnje iskustvo u tome. I može vršiti pritisak, konstatovao je Bilčik.

Na pitanje o protestima građana posle izbora, Bilčik je naveo da građani treba da imaju mogućnost okupljanja i protestovanja.

To treba da čine u miru. Bilo šta drugo je nesrećna spekulacija, zaključio je Bilčik. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: