Usporavanje EU integracija

10:46 11. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Brisel neće formalno zatvoriti vrata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali je moguće da će taj proces biti odložen ili dodatno usporen, navodi za Demostat izvor iz zapadnih diplomatskih krugova, komentarišući izjavu poslanika Evropskog parlamenta Klemena Grošelja da "postoji bojazan da će se za Srbiju vrata za proširenje dosta brzo zatvoriti".

Prema tvrdnjama izvora Demostata, ukoliko bude zvanično proglašeno odlaganje ili usporavanje evropskog puta Srbije, kao argument će biti navedeno to da "glavni uslov - pronalaženje zakonskog rešenja za pitanja Kosova, nije na vidiku, i da to najpre mora da postane realnost".

Aktuelni flert vlade Aleksandra Vučića sa Rusijom i Kinom je tek drugi po važnosti, ali to se na Zapadu više vidi kao taktičko ponašanje da bi se kontriralo Briselu, objašnjava sagovornik Demostata iz diplomatskih krugova.

Kada je reč o eventualnoj suspenziji fondova EU za Srbiji, koja je pomenuta i prošle jeseni nakon oružanih sukoba u Banjskoj, Demostat predviđa da bi kratkoročno gledano takva kaznena mera, čak, mogla da bude od koristi predsedniku Srbije.

Vučić bi se u tom slučaju dodatno oslonio na saradnju sa Rusijom i Kinom, ali to bi, na srednji rok, uništilo ekonomiju, te da bi najveći udarac za režim bilo ukidanje bezviznog režima za građane Srbije, predviđa portal. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: