EPP blokira raspravu o Srbiji

18:54 12. 01. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska narodna partija (EPP) stoji na putu zahtevima drugih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu (EP) da se održi vanredna rasprava o izborima u Srbiji održanim 17. decembra.

Evropski poslanik iz grupe liberala Klement Grošelj potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu da je osporavanje EPP razlog zašto neće biti hitne rasprave o Srbiji u Evropskom parlamentu.

Prema Grošelju, EPP svoje negodovanje obrazlaže čekanjem konačnog izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) koji je predviđen za kraj februara.

"Nema potrebe da se čeka konačni izveštaj ODHIR-a, pošto je EP imao svoju posmatračku misiju na terenu. Ovo je, nažalost, znak kako se EPP politički razvija i na kojim vrednostima i principima se zasniva budućnost EPP-a za Zapadni Balkan, ali i EU", naveo je Grošelj.

Grošelj je bio na čelu posmatračke misije Evropskog parlamenta za vanredne parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji 17. decembra.

ODIHR je saopštio je da su izbore obeležili zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države, negativna kampanja i širenje straha, a deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

Poput evropski liberala, blokadu EPP za raspravu o Srbiji potvrdio je i evropski zastupnik Tonino Picula iz redova socijaldemokrata, druge po veličini grupacije u EP.

On je najavio da će tražiti vanrednu raspravu o ovom pitanju tokom plenarne sednice EP, koja će se održati od 15. do 18. januara u Strazburu.

U procedurama Evropskog parlamenta moguće je i usmenim predlogom uvrstiti određenu vanrednu tačku za raspravu tokom plenarne sednice.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, koji dolazi iz redova evropskih narodnjaka, negirao je da EPP blokira raspravu i tvrdi da nijedna politička grupacija u Evropskom parlamentu ne može ništa da blokira, jer EP donosi kolektivne odluke na osnovu većine političkih grupa. Priznaje, međutim, da čekaju konačni izveštaj o izborima.

"Moramo razgovarati o tome šta se dešavalo u Srbiji na izborima. U isto vreme, ova diskusija mora biti što je moguće više činjenična i smatram da će konačni izveštaj OEBS/ODIHR biti objavljen u narednim nedeljama kao dobra osnova za takvu debatu", naveo je u odgovoru za RSE Bilčik. (kraj) is/mk

Share: