Plan rasta dobra prilika

11:03 16. 01. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BRISEL - Novi Plan rasta za Zapadni Balkan otvoriće priliku da narodi regiona pre pridruživanja Evropskoj uniji (EU) osete koristi od članstva, rekao je Majkl Miler, šef Odeljenja za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju EU.

On je u intervjuu Demostatu kazao da je ekonomska konvergencija suštinski element u približavanju partnera sa Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Novi Plan rasta za Zapadni Balkan se temelji na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, pod uslovom da se zapadnobalkanske države slože sa pravilima jedinstvenog tržišta, i istovremeno otvore relevatne sektore i domene za svoje susede, u skladu sa Jedinstvenim regionalnim tržištem", poručio je Miler.

Objasnio je da se Evropska komisija nada da će zemlje Zapadnog Balkana iskoristiti taj zamajac kako bi produbile svoje reformske napore.

"Reforme o kojima raspravljamo u ovom kontekstu su takođe ključne da se unapredi poverenje investitora, uključujući izgradnju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, obezbeđivanje pouzdanih javnih nabavki i jačanje borbe protiv korupcije", zaključio je Miler.

Evropska komisija je u novembru javnosti predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan koji se zasniva na četiri stuba: Jačanje ekonomske integracije u jedinstveno tržište Evropske unije; Jačanje ekonomske integracije Zapadnog Balkana putem zajedničkog regionalnog tržišta, što bi moglo da znači rast njihovih ekonomija za 10 odsto; Ubrzavanje temeljnih reformi; Povećana finansijska pomoć.

Kako je pojasnio zvanični Brisel, Plan će se sprovoditi posredstvom novog finansijskog instrumenta u vrednosti od šest milijardi evra.

Naglašeno je da će EU određene delove svog jedinstvenog tržišta otvoriti za partnere sa Zapadnog Balkana pre pristupanja, što će građanima doneti opipljive koristi. (kraj) mjj/kt/dj

Share: