Bilčik priznao nepravilnosti

15:04 16. 01. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu (EP) Andreas Šider izjavio je danas da je tačno da je Evropska narodna partija bila protiv toga da EP raspravlja o izborima u Srbiji, ali da je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik na kraju morao da prizna postojanje mnogih nepravilnosti.

On je za N1 rekao da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravili veliku grešku time što su počeli da napadaju posmatrače iz Evropske unije.

Šider je ocenio da su ti napadi pokazali da su se optužbe i pitanja pokazala kao ispravna, jer je bilo nepravilnosti.

Prema njegovim rečima, rasprava u EP je trenutak da se "jasno stavi do znanja evropskoj javnosti da je na hiljade srpskih građana na ulicama zato što smatraju da su izbori na neki način pokradeni".

Upitan da komentariše pismo Brnabić predsedniku Partije evropskih socijalista, u kome ona pominje i njega, Šider je rekao da su u pismu "besmislice" i da je on, kao posmatrač izbora u Srbiji, izneo činjenice.

On je rekao da je bio "potpuno zapanjen napadima" na njega i da je kampanja protiv njega u medijima u Srbiji krenula posle Vučićeve konferencije za novinare.

Upitan o mogućnosti međunarodne istrage izbornih nepravilnosti, Šider je rekao da je to moguće "samo u dogovoru sa vlastima u Srbiji".

Šider je kazao da veliki broj evropskih zemalja na kraju nije čestitao Vučićevoj stranci na pobedi jer znaju da je to "vruć krompir", istakavši da to pokazuje da u evorpskim vladama postoji "visoka doza kritičnosti". (kraj) vbr/bdb/mk

Share: