Vučiću, izolovani ste

13:26 18. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot objavio je danas na društvenoj mreži poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je 24 poslanika Evropskog parlamenta zatražilo od Evropske unije (EU) nezavisnu istragu izbornih neregularnosti u Srbiji.

"Dragi predsedniče @avucic, ovo nije ni zavera, niti kampanja socijalista. Vi ste totalno izolovani", naveo je Rot.

On je naglasio da su 24 poslanika iz cele Evrope pozvala Evropsku uniju da istraži izborne nepravilnosti i da uputi preporuke kako bi se osigurali slobodni i fer izbori u Srbiji.

Rot je na društvenoj mreži Iks (X) objavio i zvaničan dokument 24 evropskih političara, među kojima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, kojim se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi predstavnici EU da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

U pismu evropskih zvaničnika, u koje je briselski portal Politiko imao uvid, apelovano je da se sprovede nezavisna istraga o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti u Srbiji i tvrdnjama o prevari.

Među 24 potpisnika pisma su predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta Mihael Rot i njegov kolega iz Francuske Žan Luj Burlanž, kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga. (kraj) vip/ivt/dj

Share: