Traži se kažnjavanje Mađarske

19:03 18. 01. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su danas od Saveta Evropske unije da istraži mogućnost da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u EU, zbog sukoba Brisela i Budimpešte oko vladavine prava, objavio je Politiko.

Na glasanju je 345 poslanika podržalo neobavezujuću rezoluciju kojom se pozivaju vlade preostalih 26 članica EU da koriste klauzulu u ugovorima EU „kako bi preduzele mere i utvrdile da li je Mađarska počinila ozbiljna i uporna kršenja vrednosti EU“, a 104 poslanika su bila protiv, uz 29 uzdržanih.

Mađarska liberalna poslanicak Katalin Čeh je rekla da je EP ovom rezolucijom pokazao da je ozbiljan kada je reč o odbrani vladavine prava u Uniji i da se ne plaši pokušaja ucene mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ranije je Orban optužio poslanike Evropskog parlamenta da žele "ljudima da oduzmu pravo da donose odluke o svojoj budućnosti“.

Usvojena rezolucija nije pravno obavezujuća, ali šalje politički signal drugim institucijama EU o razmerama nezadovoljstva poslanika zbog Orbanovog nazadovanja u vladavini prava, ali i zbog toga što EU ne radi dovoljno na rešavanju tog problema.

Odluka Evropskog parlamenta dolazi nekoliko dana pre samita lidera EU, na kojem će Evropska komisija pokušati da nagovori Mađarsku da odustanje od blokiranja sredstava za Ukrajinu.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe su zahtevali da se ispita mogućnost izvođenja Evropske komisije pred Sud pravde, ogorčeni odlukom evropske izvršne vlasti da odmrzne oko 10 milijardi evra za Mađarsku.

Skupštinski odbor za pravna pitanja i pravna služba Skupštine sada će morati da ispitaju izvodljivost pokretanja ovakvog slučaja, u kojem bi kao prvi korak od Suda bilo zatraženo da proveri zakonitost odluke Evrpske komisije da odmrzne sredstva Mađarskoj.

Na današnjoj sednici nije prihvaćen predlog krajnje levice da se Mađarskoj oduzme predsedavanje rotirajućim Savetom EU, koje će trajati od jula do decembra ove godine. (kraj) is/mk

Share: