Dijalog i EU povezani procesi

15:09 25. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano poručio je danas da je EU u više navrata jasno poručila i Beogradu i Prištini da ako nema napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa i primeni preuzetih obaveza neće biti ni napretka u procesu evropskih integracija.

Stano je na redovnom brifingu za medije ponovio da je EU bila vrlo jasna po tom pitanju i da je takav stav u brojnim dokumentima Unije.

To je deo istog procesa, nema napretka u dijalgu i ispunjavanju obaveza, nema napredovanja na evropskom putu. Ukoliko jedna strana napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, to će se ogledati u procesu evropskih integracija, dodao je Stano.

Odgovarajući na pitanje o sukobima u selu Banjska 24. septembra prošle godine, Stano je rekao da nema ništa novo da saopšti jer se i dalje čeka konačan izveštaj istrage koju vode kosovske vlasti.

Kada vidimo konačni izveštaj, analiziraćemo ga i izvući određene zaključke, rekao je on i napomenuo da EU očekuje bezuslovnu saradnju svih koji mogu da doprinesu otkrivanju šta se dogodilo u Banjskoj. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: