Ostaviti vreme za dinar

13:39 29. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da, imajući u vidu posledice koje bi ukidanje dinara na teritoriji Kosova moglo da ima na dijalog o normalizaciji odnosa, to pitanje treba dodatno razmotriti i ostaviti dovoljno dug tranzicioni period da se primeni odgovarajuće dogovoreno rešenje.

Stano je, na redovnom brifingu za medije u Briselu, rekao da je specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra će u Prištini, takođe imati razgovore sa svojim sagovornicima, ne precizirajući da li se radi o premijeru Aljbinu Kurtiju.

Prema njegovim rečima, EU je uzela u obzir odluku Centralne banke Kosova kao i uticaj koju bi povlačenje dinara imalo na srpsku zajednicu.

To izaziva posebnu zabrinutost u opštinama gde je srpska zajednica većina, školama, bolnicama, ima uticaja na njihov svakodnevni život, jer plate i pomoć dobijaju u dinarima, rekao je Stano.

Imajući u vidu kakve bi posledice takva odluka imala na dijalog o normlaizaciji odnosa, očekujemo da se uvaže aspekti te odluke na srpsku zajednicu i ostavi dovoljno dug tranzicioni period kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje, naglasio je Stano. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: