Isti obrasci usaglašavanja

13:34 30. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Srbija je nastavila sa istim obrascima usaglašavanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i 2022. godine, pokazala je najnovija analiza Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond), uz ocenu da je manje intenzivan ritam uvođenja novih paketa mera Rusiji pomogao Srbiji da poveća procenat usaglašenosti na 53 odsto.

Kao i do sada, Srbija je izbegavala da se usaglasi sa onim deklaracijma i merama usmerenim protiv Ruske Federacije i Kine, njihovih državljana, entiteta ili interesa. Jedan od glavnih razloga za ovakav stav je pitanje Kosova, pošto Srbija i dalje traži podršku Rusije i Kine na raznim međunarodnim forumima, navode iz ISAC Fonda za Juropijan vestern Balkans.

U Godišnjem izveštaju o usaglašavanju Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU, navodi se da je od 1. januara prošle godine do 31. decembra, Evropska unija objavila 136 deklaracija za koje je pozvala kandidate i potencijalne kandidate da se usaglase.

Srbije se usaglasila sa 72 deklaracije, a nije sa njih 63, dodaje se.

Među deklaracijama sa kojima se Srbija nije usaglasila 25 se odnosi na rat u Ukrajini, 14 na Iran, osam na globalni režim sankcija EU za ljudska prava, tri na Belorusiju, po dve su bile vezane za sankcije protiv Sirije, te okvirne mehanizme za restriktivne mere zbog terorističkih akata i sajber napada, navode iz ISAC fonda. (kraj) vip/ivt/mk

Share: