Zabrinutost Brisela

14:23 05. 02. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Zvaničnici Evropske unije ocenili su danas da vlasti Kosova svojim poslednjim postupcima ne pomažu deeskalaciji situacije u zemlji, a portparol EU Peter Stano je naveo "najmanje dva primera" koji zabrinjavaju Brisel - odluka o zabrani korišćenja dinara na teritoriji Kosova i zatvaranje kancelarija kojima upravlja Srbija.

"Ovi koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije. Obično nisu usklađeni. Oni su jednostrani ili se preduzimaju bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija kako bi se sprečio negativan uticaj koji bi mogli imati na ljude na terenu", rekao je Stano novinarima.

Stano je istakao da je zabrinjavajuće videti da bi redosled jednostranih koraka mogao da dovede do nečega što EU ne želi da vidi, a to je, kako je rekao, pogoršanje situacije na terenu.

Ističe da je neophodan povratak dijalogu i razgovorima o pitanjima koja su važna za građane.

"Apelujemo, posebno u ovom slučaju, da se kosovske vlasti uključe u proces konsultacija i da izbegnu dalje jednostrane korake jer oni imaju veoma kontraproduktivne efekte", rekao je Stano.

Evropska unija je u dva navrata prošle nedelje reagovala na postupke kosovske vlade - zbog odluke Centralne banke Kosova, kao i zbog zatvaranja opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, te prostorije nevladine organizacije Centar za mir i Tolerancija u Prištini, podseća Radio Slobodna Evropa.

Za oba slučaja EU traži da Kosovo i Srbija pronađu rešenje u okviru dijaloga. (kraj) vbr/dj

Share: