Usvojena rezolucija

12:25 08. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Srbiji kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji, sa 461 glasom "za", dok su 53 poslanika bila protiv.

Poslanici su zatražili da EU obustavi finansiranje Srbije ukoliko vlasti ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukažu da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, navodi se u usaglašenom tekstu rezolucije.

Parlament izražava žaljenje zbog toga što su srpski parlamentarni i lokalni izbori odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore, zbog, kako se navodi, uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija zvaničnika kako bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost.

Evropski parlament smatra da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima i uznemiren je izveštajima o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

U rezolucije se napominje da je izborni dan protekao glatko, ali da su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o neregularnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i pojedinim navodima, uključujući i one u vezi sa organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, koji prevazilaze delokrug obuhvaćen izveštajima OEBS/ODIHR.

U tekstu se podržava brzo raspoređivanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji, uz učešće Evropskog parlamenta i poziva Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima u nastojanju da se olakšaju preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga.

Taj dijalog bi, kako se navodi, doveo do ponovnog uspostavljanja javnog poverenje u institucije i za procenu i rešavanje sistemskih pitanja vladavine prava u Srbiji, posmatrajući primer "Pribeovih izveštaja" u Severnoj Makedoniji i BiH.

Evropski parlamentarci ponavljaju svoj stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primenu preporuka OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije.

Stoga se Evropska komisija i Savet EU pozivaju da primenjuju stroge uslove, kao i da Komisija detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata.

Evropski parlment podvlači da, ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi ove istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, EU treba da obustavi finansiranja Srbiji, na osnovu teških kršenja zakona u vezi sa izborima.

U rezoluciji se osuđuju orkestrirani napadi srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući članove Evropskog parlamenta, i poziva se na povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima, naglašavajući važnost međusobnog poštovanja u demokratskom procesu.

Kako se dodaje, Evropski parlament je duboko zabrinut zbog pokušaja diskreditacije i zastrašivanja posmatrača i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da izbegnu bilo kakve dalje kampanje dezinformacija protiv posmatrača izbora.

Srpske vlasti se pozivaju da uspostave uslove koji omogućavaju domaćim i međunarodnim posmatračima da efikasno obavljaju svoj posao, da ih zaštite od bilo kakvog nasilja, pretnji, odmazde, štetne diskriminacije, pritiska ili bilo koje druge samovoljne radnje kao posledice njihovog legitimnog ostvarivanja svojih prava i sloboda.

Evropski parlament je pohvalio rad domaćih posmatrača iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). (kraj) vbr/ivt/bdr

(kraj) vbr/ivt/bdr

Share: