Koraci ka pravdi i pomirenju

12:50 08. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović saopštila je danas da je poslala pisma predsednicima vlada zemalja članica Saveta Evrope iz regiona bivše Jugoslavije, u kojem preporučuje konkretne korake koje treba preduzeti kako bi se rešio problem nasilne prošlosti i odlučnije krenulo ka društvenoj koheziji, pravdi i pomirenju.

Mijatović je iznela ključne korake koje treba preduzeti koji bi unapredili poštovanje prava žrtava i promovisali inkluzivan pristup suočavanju sa prošlošću u regionu zasnovan na ljudskim pravima, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Ona je u pismima premijerima zemalja regiona navela koji su to ključni nalazi i preporuke iz nedavnog izveštaja "Suočavanje s prošlošću za bolju budućnost: postizanje pravde, mira i socijalne kohezije u regionu bivše Jugoslavije".

"U kontekstu povratka etnonacionalističkom diskursu, poricanja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca od političkih lidera i drugih uticajnih društvenih aktera, suočavanje sa prošlošću je preduslov za izgradnju kohezivnih, demokratskih društava zasnovanih na poštovanju ljudskih prava i vladavine prava", konstatovala je Mijatović.

Pisma su upućena premijeru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: