Lajčak zvao na sastanak

13:54 22. 02. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Portaprol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je za N1 da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak uputio poziv Beogradu i Prištini na sastanak 27. februara u Briselu, kako bi se raspravljalo o odluci Centralne banke Kosova (CBK) da ukine korišćenje dinara.

Stano je u pisanoj izjavi za N1 podsetio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj prošlog vikenda u Minhenu o ukidanju dinara razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

"Na osnovu tih susreta, specijalni predstavnik EU Lajčak je pozvao dve strane da dođu u Brisel u utorak, 27. februara", naveo je Stano.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi u sredu je saopštio da je "iz Brisela dostavljen zahtev za sastanak Kosova i Srbije sledeće nedelje" povodom zabrane platnog prometa u dinarima, ali da neće otići jer "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Stano je u vezi sa tim naveo da EU obično ne komentariše prepisku sa partnerima, ali ističe da u pozivnom pismu Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo i Srbiju i da je to prepušteno stranama.

"Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu. Nadamo se da će Bisljimi ceniti trud umesto da neprimereno i neosnovano optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je neprihvatljivo", naveo je Stano.

On je istakao da je odluka CBK koja je, kako je podsetio, imala za cilj da poveća transparentnost finansijskih tokova, obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja, takođe ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova, posebno na finansijsku podršku koju dobijaju iz Srbije.

"Odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, a posebno negativno utiče na škole i bolnice“, upozorio je Stano.

Stano je za N1 podsetio da su EU i njene države članice bile vrlo jasne u reakciji na, kako je naveo, kontraproduktivnu odluku Prištine, poručivši da se ovim pitanjem treba baviti u okviru dijaloga u Briselu.

Dijalog je jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Kosova i Srbije i to su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata, rekao je Stano i upozorio da nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive. (kraj) vbr/dj

Share: