Francuska računa na Srbiju

17:05 23. 02. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je da je Francuska, zajedno sa svojim evropskim partnerima, odlučna da povrati mir i stabilnost u Evropi i da računa na Srbiju da bez oklevanja sa njom na tome radi.

Francuska je odlučna u tome da nastavi da Ukrajini daje dugoročnu podršku, naveo je Košar u video poruci i dodao da je to smisao sporazuma o bezbednosti između Francuske i Ukrajine koj su potpisali predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Nekada su Francuzi i Srbi bili ujedinjeni pred opasnošću. Opasnost koja preti našoj Evropi nije danas ništa manja. Pobeda ruske tiranije nad Ukrajinom izložila bi naše dve zemlje stalnoj pretnji destabilizacije i širenja rata", kazao je Košar.

Prema njegovim rečima, pustiti da ovaj režim pobedi ne bi omogućilo rešavanje pitanja inflacije ili energetske krize u situaciji u kojoj je Rusija izvor sadašnje opšte inflacije i prehrambene nesigurnosti koja prvenstveno pogađa najugroženije.

Košar je istakao da Francuska nije u ratu protiv Rusije niti protiv ruskog naroda sa kojima ima, kao i Srbija, istoriju prijateljstva.

"Francuska je učinila sve da spreči rat u Ukrajini. Jedini cilj koji imaju sankcije koje je usvojila Evropska unija protiv Rusije je da umanje sredstva kojim raspolaže da bi vodila ovaj užasni rat", ukazao je Košar.

Navodeći da agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu, on je dodao da već dve godine režim Vladimira Putina vodi na tlu evropskog kontinenta jedan besmislen i okrutan rat, protiv jedne države, Ukrajine, koju je Rusija priznala i kojoj je čak garantovala bezbednost u okviru denuklearizacije.

"Ovaj rat, koji je samo Rusija želela, proizveo je na desetine hiljada žrtava, izazvavši verovatno jednu od najgorih humanitarnih katastrofa nakon one koju je izazvao nacistički režim", rekao je Košar, navodeći i užasne gubitke ruske vojske, gde broj poginulih i teško ranjenih dostiže između 300.000 i 400. 000 ljudi.

"Režim u Rusiji je ispraznio svoje zatvore kako bi nadoknadio ogromne gubitke na frontu. Čak i ovde, u Srbiji, taj režim je pokušao da regrutuje plaćenike da se bore, za novac, uz zatvorenike iz grupe Vagner koji su se pobunili protiv Kremlja u junu 2023", naveo je Košar i ukazao da je u Srbiji stotine hiljada mladih Rusa našlo utočište.

Košar je zahvalio prijateljskom srpskom narodu, savezniku Francuske, što je tim mladim Rusima pružio priliku da se sklone od te strašne tragedije i što je veran svojim vrednostima gostoprimstva i bratstva.

"Jer to je režim koji se obračunava sa sopstvenim narodom i u zatvor stavlja sve one koji ne misle kao on. Smrt Alekseja Navaljnog govori o slabosti Vladimira Putina čija vlast počiva na gulagu", ocenio je Košar.

Istakavši da hrabrost ukrajinskog otpora ne slabi i da narod Ukrajine nastavlja da se bori za slobodu, ne samo za svoju slobodu, već i za stabilnost i bezbednost našeg kontinenta i za naše zajedničke vrednosti, Košar jekazao da je danas vojna situacija Ukrajine daleko bolja nego posle prvih dana rata.

"Ukrajina kontroliše oko 82 odsto svoje teritorije. Uspela je da porazi rusku mornaričku premoć u Crnom moru i da obezbedi pomorski koridor za izvoz ukrajinskih žitarica", rekao je Košar i dodao da danas Putinov režim, koji opstaje samo kroz rat i u ratu, želi da poverujemo da bi bilo racionalnije da Ukrajince prepustimo njihovoj sudbini.

"Ne dozvolimo da nas zavaraju te manipulacije, nije trenutak ni za čekanje ni za taktiziranje koji bi bili u suprotnosti ne samo sa očuvanjem međunarodne bezbednosti nego i sa našim vrednostima", poručio je Košar. (kraj) vbr/mk

Share: